Publikationsliste: Die ILU-Expertise im Überblick.

Ordnung ist alles, erst Recht in der Wissenschaft. Nur wer weiß, wo was steht, kann aus vollem Wissen schöpfen. Wer im ILU-Team was, beziehungsweise in welcher Form veröffentlicht hat, finden Sie hier.

 

 

Publikationen der ILU-Mitarbeiter und -Mitarbeiterinnen

Für das Jahr 2023

Peer-reviewed Publikationen:

Pleissner D., Schönfelder S, Händel N, Dalichow J, Ettinger J, Kvangarsnes K, Dauksas E, Rustad T, Cropotova J. 2023. Heterotrophic growth of Galdieria sulphuraria on residues from aquaculture and fish processing industries. Accepted in Bioresource Technology

Thielemann AK, Pleissner D. 2023. Introduction to the challenges and chances regarding the utilization of nitrogen-rich by-products and waste streams. Accepted in Current Opinion in Green and Sustainable Chemistry

Siddiqui SA, Schulte H, Pleissner D, Schönfelder S, Kvangarsnes K, Dauksas E, Rustad T, Cropotova J, Heinz V, Smetana S. 2023. Transformation of seafood side-streams and residuals into valuable products. Accepted in Foods

Krenz LMM, Grebenteuch S, Zocher K, Rohn S, Pleissner D. 2023. Valorisation of faba bean (Vicia faba) by-products. Accepted in Biomass Conversion and Biorefinery

Pleissner D, Händel N. 2023. Reduction of the microbial load of digestate by the cultivation of Galdieria sulphuraria under acidic conditions. Waste and Biomass Valorization, https://doi.org/10.1007/s12649-023-02036-4

Smetana S, Ristic D, Pleissner D, Tuomisto H, Parniakov O, Heinz V. 2023. Meat substitutes: Resource demands and environmental footprints. Accepted in Resources, Conservation and Recycling

Non-peer reviewed publications:

Kleps C, Malchow R, Pleissner D. 2023. Nutzung von Nebenströmen aus dem Lebensmittelsektor in biotechnologischen Prozessen. Der Lebensmittelbrief, ISSN: 1866-6787

Stahn T, Pleissner D. 2023. Nutzung regional vorkommender organischer Rohstoffe. Der Lebensmittelbrief, ISSN: 1866-6787

Invited lectures: Pleissner D. 2023. Lebensmittelverluste in der Lebensmittelverarbeitung reduzieren. Workshop: Lebensmittelverluste in der Lebensmittelverarbeitung reduzieren. 30th of March (virtual)

Pleissner D. 2023. Fungi and algae based valorisation of organic residuals. InVaKaS-Workshop: Innovation potential for the valorized cascade use of juice production by-products. 21st of March (virtual)

Publikationen

Walter S, Zehring J, Mink K, Ramminger S, Quendt U, Zocher K, Rohn S
Chemical composition of faba beans (Vicia faba) – Correlations of the protein content and selected ‘antinutrients’ in a German sample set of the cultivation years 2016, 2017, and 2018.
Journal of the Science of Food and Agriculture 2023; 103: 729-737

Terstegen T, Grebenteuch S, Rohn S, Müller KJ, Flöter F, Ulbrich M
Organic pea starches – I. Comprehensive investigation of morphological and molecular properties.
Starch/Stärke 2023; 75: 2200220

Vorträge

Paulus A, Grebenteuch S, Rohn S
Identifizierung von antioxidativen Verbindungen in Mikroalgen und Cyanobakterien.
Jahrestagung der AG JLC der Lebensmittelchemischen Gesellschaft,
08. März 2023, online.
[Abstract abgedruckt in: Lebensmittelchemie 2023; 77: S015]

Grebenteuch S1, Kroh LW, Rohn S
Formation of volatile methyl ketones during lipid oxidation.
EUROFOODCHEM XXII der Food Chemistry Division of the European Association for Chemical and Molecular Sciences – EuChemS, 14.-16. Juni 2023, Belgrad, Serbien.
[Abstract abgedruckt in: Cirković Veličković T (eds), Book of Abstracts of the XXII EuroFoodChem Congress, Beograd, Serbia, ISBN 978-86-7132-083-2, pp. 102]

Lindekamp N, Triesch N, Rohn S, Weigel S
Cannabinoidgehalte und -profile in Hanfsamenspeiseölen und deren Beeinflussung durch thermische Prozessierung.
51. Deutsche Lebensmittelchemietage, 21.-23. August 2023, Bonn.

Grebenteuch S, Buhmann J, Kroh LW, Rohn S
Neue Reaktionswege in der Lipidperoxidation – Bildung von aromaaktiven
Methylketonen.
51. Deutsche Lebensmittelchemietage, 21.-23. August 2023, Bonn.

Rohn S
Funktionelle Lebensmittelinhaltsstoffe nur in pflanzlicher Rohkost ? Stabilität und Reaktivität bioaktiver Verbindungen.
Jahrestagung 2023 des Forschungskreis der Ernährungsindustrie (FEI) „Lebensmittelproduktion im Fokus der Industriellen Gemeinschaftsforschung“,
07. September 2023, Berlin.

Rohn S
Molkenproteine – Neue Aspekte eines lange bekannten Nebenprodukts.
Oranienburger Milchforum 2023, 21. September 2023, Oranienburg.

Poster

Paulus A, Grebenteuch S, Rohn S
Identifizierung von antioxidativen Verbindungen in Mikroalgen und Cyanobakterien.
Jahrestagung der AG JLC der Lebensmittelchemischen Gesellschaft, 08. März 2023, online.

Voss A, Mathew L, Grebenteuch S, Bauermann O, Swiacka J, Jekle M, Rohn S
Technologische Minimierungsstrategien von Acrylamid in Backwaren mit pflanzlichen Spezialzutaten.
60. Wissenschaftlicher Kongress der Deutschen Gesellschaft für Ernährung (DGE), 15.-17. März 2023, Bonn.
[Abstract abgedruckt in: Proceedings of the German Nutrition Society 2023; 29: 62]

Mathew L, Voss A, Grebenteuch S, Rohn S
Technofunktionelle Mischfraktionen aus Raps für den Einsatz in dispersen Lebensmittelsystemen.
60. Wissenschaftlicher Kongress der Deutschen Gesellschaft für Ernährung (DGE),
15.-17. März 2023, Bonn.
[Abstract abgedruckt in: Proceedings of the German Nutrition Society 2023; 29: 63]

Matysek J, Baier A, Kalla-Bertholdt AM, Grebenteuch S, Rohn S, Rauh C
Effects of ultrasound on aroma profile and texture characteristics of a fibre-enriched pea protein-based yoghurt alternative.
60. Wissenschaftlicher Kongress der Deutschen Gesellschaft für Ernährung (DGE),
15.-17. März 2023, Bonn.
[Abstract abgedruckt in: Proceedings of the German Nutrition Society 2023; 29: 63/64]

Buhlmann J, Grebenteuch S, Rohn S
Die Bildung von Methylketonen in lipidreichen Systemen – Einfluss von Aminoverbindungen.
51. Deutsche Lebensmittelchemietage, 21.-23. August 2023, Bonn.

 

Für das Jahr 2022

Wissenschaftliche Publikationen

Walter S, Zehring J, Mink K, Quendt U, Zocher K, Rohn S
Protein content of peas (Pisum sativum) and beans (Vicia faba) – Influence of genotype and ecophysiological factors in a German sample set of the cultivation years 2016, 2017, and 2018.
Journal of Food Composition and Analysis 2022; 105: 104257

Kunz BM, Pförtner L, Weigel S, Rohn S, Lehmacher A, Maul R
Growth and toxin production of ochratoxin A and phomopsin A forming fungi under different storage conditions in a pea (Pisum sativum) model system.
Mycotoxin Research 2022; 38: 37-50

Keil C, Grebenteuch S, Kröncke N, Kulow F, Pfeif S, Kanzler C, Rohn S, Boeck G, Benning R, Haase H
Systematic Studies on the Antioxidant Capacity and Volatile Compound Profile of Yellow Mealworm Larvae (Tenebrio molitor L.) under Different Drying Regimes.
Insects 2022; 13: 166

Zehring J, Walter S, Quendt U, Zocher K, Rohn S
Phytic acid content of faba beans (Vicia faba) – annual and variety effects, and influence of organic cultivation.
Agronomy 2022; 12: 889

Waste to Food: Returning nutrients to the food chain. Editors: Smetana, S, Pleissner D, Zeidler VZ, Wageningen Academic Publisher 2022, https://doi.org/10.3920/978-90-8686-929-9 Book

Pahmeyer MJ, Siddiquia SA, Pleissner D, Gołaszewskie J, Heinz V, Smetana S.
An automated, modular system for organic waste utilization using Hermetia illucens larvae: Design, sustainability, and economics.
Journal of Cleaner Production 2022; 379: 134727

Schritt H, Pleissner D.
Recycling of organic residues to produce insulation composites: A review.
Clean Waste Systems 2022; 3: https://doi.org/10.1016/j.clwas.2022.100023

Pleissner D, Smetana S.
Can pulsed electric fields treated algal cells be used as stationary phase in chromatography?
Frontiers in Sustainable Food Systems 2022; 6: https://doi.org/10.3389/fsufs.2022.860647

Krenz LMM, Pleissner D
Valorization of landscape management grass
Biomass Conversion and Biorefinery 2022; https://doi.org/10.1007/s13399-022-02568-0
Link zur Veröffentlichung

Pahmeyer MJ, Siddiquia SA, Pleissner D, Gołaszewskie J, Heinz V, Smetana S.
An automated, modular system for organic waste utilization using heterotrophic alga Galdieria sulphuraria: Design considerations and sustainability.
Bioresource Technology 2022; 348: 126800

Berzins K, Muiznieks R, Baumanis ME, Strazdina I, Shvirksts K, Prikule S, Galvanauskas V, Pleissner D, Pentjuss A, Grube M, Kalnenieks U, Stalidzans E.
Kinetic and stoichiometric modeling-based analysis of docosahexaenoic acid (DHA) production potential by C. cohnii from glycerol, glucose and ethanol.
Marine Drugs 2022; 20: 115, https://doi.org/10.3390/md20020115

Pinto E, Ferreira H, Santos C, Silva MN, Styles D, Migliorini P, Ntatsi G, Karkanis A, Brémaud MF, de Mey Y, Meuwissen M, Petrusan JI, Smetana S, Silva B, Krenz LMM, Pleissner D, Profeta A, Debeljak M, Ivanovska A, Balazs B, Rubiales D, Hawes C, Iannetta PPM, Vasconcelos MW.
Healthier and sustainable food systems: integrating underutilised crops in a ‘Theory of Change Approach’. In: Biodiversity, functional ecosystems and sustainable food production. Editor: Charis M. Galanakis, SpringerNature 2022 Link zur Veröffentlichung

Smetana, S, Pleissner D, Zeidler VZ
Potential scenarios of waste to food concept and further research, development and innovation. In: Waste to Food: Returning nutrients to the food chain. Editors: Smetana, S, Pleissner D, Zeidler VZ, Wageningen Academic Publisher 2022, https://doi.org/10.3920/978-90-8686-929-9

Pleissner D
An introduction to the concept of organic waste to food conversion. In: Waste to Food: Returning nutrients to the food chain. Editors: Smetana, S, Pleissner D, Zeidler VZ, Wageningen Academic Publisher 2022, https://doi.org/10.3920/978-90-8686-929-9

Smetana, S, Pleissner D, Zeidler VZ
Introduction: waste to food – returning nutrients to the food chain. In: Waste to Food: Returning nutrients to the food chain. Editors: Smetana, S, Pleissner D, Zeidler VZ, Wageningen Academic Publisher 2022, https://doi.org/10.3920/978-90-8686-929-9

Walter S, Zehring J, Mink K, Quendt U, Zocher K, Rohn S
Protein content of peas (Pisum sativum) and beans (Vicia faba) – Influence of genotype and ecophysiological factors in a German sample set of the cultivation years 2016, 2017, and 2018.
Journal of Food Composition and Analysis 2022; 105: 104257

Kunz BM, Pförtner L, Weigel S, Rohn S, Lehmacher A, Maul R
Growth and toxin production of ochratoxin A and phomopsin A forming fungi under different storage conditions in a pea (Pisum sativum) model system.
Mycotoxin Research 2022; 38: 37-50

Keil C, Grebenteuch S, Kröncke N, Kulow F, Pfeif S, Kanzler C, Rohn S, Boeck G, Benning R, Haase H
Systematic Studies on the Antioxidant Capacity and Volatile Compound Profile of Yellow Mealworm Larvae (Tenebrio molitor L.) under Different Drying Regimes.
Insects 2022; 13: 166

Zehring J, Walter S, Quendt U, Zocher K, Rohn S
Phytic acid content of faba beans (Vicia faba) – annual and variety effects, and influence of organic cultivation.
Agronomy 2022; 12: 889

Krell M, Hanschen FS, Rohn S
Formation and stability of isothiocyanate protein conjugates at different pH values and bread types enriched with nasturtium (Tropaeolum majus L.)
Food Research International 2022; 158: 111492

Kezeya B, Stauss W, Zocher K, Rohn S, Mergenthaler M
Pea protein isolate as key ingredient facilitates innovation in meat and milk substitutes with profound value chain implications.
Legume Perspectives 2022; 23: 24-26

Grebenteuch S, Rohn S
Rapsöl in Lebensmitteln aus Sicht einer Lebensmittelchemikerin.
59. Wissenschaftlicher Kongress der Deutschen Gesellschaft für Ernährung (DGE),
16.-18. März 2022, Potsdam.
[Abstract abgedruckt in: Proceedings of the German Nutrition Society 2022; 28: 27/28] ORAL PRESENTATION

Rohn S
Don’t forget the raw material: Phytochemicals as valuable components of fermented beverages.
3rd Symposium on Acidic Fermented Non-Alcoholic Beverages (SAFB)of the Versuchs- und Lehranstalt für Brauerei in Berlin (VLB) e.V., 25. Mai 2022, Berlin. ORAL PRESENTATION

Kunz BM, Pförtner L, Weigel S, Rohn S, Lehmacher A, Maul R
Impact of different storage conditions on phomopsin A and ochratoxin A formation in a pea (Pisum sativum) model system.
43rd Mycotoxin Workshop, 30.Mai – 01. Juni 2022, Toulouse, F. ORAL PRESENTATION

Rohn S
Anreicherung von bioaktiven Stoffen in Regenbogenforelle und Zander durch die Verwendung eines Algen-Hefe-Mixfuttermittels in der nachhaltigen Aquakultur.
Wissenschaftliches Kolloquium des Instituts für Tierzucht und Tierhaltung der Christian-Albrechts-Universität Kiel, 13. Juni 2022, Kiel. ORAL PRESENTATION

Jekle M, Swiacka J Voss A, Grebenteuch S, Rohn S
Minimierung des Acrylamid-Gehalts in Backwarenspezialitäten.
12th Meeting of the Innovation Group Grains & Baked Goods of the Swiss Food Research, 13. September 2022, Bern, Schweiz. ORAL PRESENTATION

Pleissner D.
Heterotrophic cultivation of Galdieria sulphuraria under non-sterile conditions in digestate and hydrolyzed straw.
(Bio)Process Engineering – a Key to Sustainable Development – A joint event of ProcessNet and DECHEMA-BioTechNet Jahrestagungen 2022, 12.-15. September 2022, Aachen. ORAL PRESENTATION

Rohn S
Nachhaltige Aquakultur – Stabilität und Reaktivität bioaktiver Verbindungen in alternativen Futtermitteln.
Symposium Blaue Bioökonomie 2022, 14.-15. September 2022, Stralsund. ORAL PRESENTATION

Pleissner D
Nutzung von Abfall- und Reststoffen aus Aquakulturen in der Kultivierung der heterotrophen Mikroalge Galdieria sulphuraria.
CIO-Arbeitskreises Wassertechnologien 2022, 14. September 2022, (online). ORAL PRESENTATION

Almendinger M, Saalfrank F, Rohn S, Kurth E, Springer M, Pleissner D
Charakterisierung ausgewählter Mikroalgen und Cyanobakterien als Quelle antioxidativ wirkender Verbindungen.
13. Bundesalgenstammtisch der DECHEMA e.V., 04.-05. Oktober 2022, Frankfurt. ORAL PRESENTATION

Rohn S
Funktionelle Lebensmittelinhaltsstoffe nur in pflanzlicher Rohkost?
Die Stabilität und Reaktivität sekundärer Pflanzenstoffe entlang der Wertschöpfungskette.
Wissenschaftliches Kolloquium des Instituts für Toxikologie und Pharmakologie der Christian-Albrechts-Universität Kiel, 23. November 2022, Kiel. ORAL PRESENTATION

Rohn S
Functional food compounds – Only in raw plant material ? Reactivity and stability of bioactive metabolites along the whole value added chain.
2nd Bomet University College International Conference „Building on Institutional Resilience for a sustainable development“, 29.-30. November 2022, Biomet, Kenia, (online). ORAL PRESENTATION

Pleissner D, Lindner AV, Händel N.
Heterotrophic cultivation of Galdieria sulphuraria under non-sterile conditions in digestate and hydrolyzed straw.
Eco-Innovations from Biomass 2022, 17.-18. März 2022, Papenburg. poster

Schönfelder S, Pleissner D.
Establishing an innovative and transnational feed production approach for reduced climate impact of the aquaculture sector and future food supply.
Eco-Innovations from Biomass 2022, 17.-18. März 2022, Papenburg. poster

Almendinger M, van Gerrewey T, Geelen D, Ramirez A, Pleissner D.
Hochqualitative und nährstoffreiche Lebensmittel durch auf Gemüseabfällen basierenden Biostimulanzien und Biopestiziden.
Jahrestagung der Deutschen Gesellschaft für Qualitätsforschung (Pflanzliche Nahrungsmittel) e.V. (DGQ) 2022, 22.-23. März 2022, Hohenheim. poster

Stahn T, Pleissner D, Hinneburg H, Benedix U.
Nutzung regional vorkommender organischer Rohstoffe zur Herstellung von myzel-basiertem Verpackungsmaterial.
16. ThGOT Thementage Grenz- und Oberflächentechnik und 13. Thüringer Biomaterial Kolloquium 2022, 13.-15. Juni 2022, Zeulenroda poster

Raber W, Pleissner D, Thielemann K.
Eine Bioraffinerie für neue biobasierte Produkte aus organischen Reststoffen und Lebensmittelabfall.
DBFZ Jahrestagung 2022, 21.-23. Juni 2022, Leipzig. poster

Reineke A, Pleissner D, Bujor-Nenita OC, Lahlali R, Blenzar A, Doruchowski G, Mihalcea B, Sigsgaard L.
Resilient organic berry cropping systems through enhanced biodiversity and innovative management strategies – ResBerry.
31st International Horticultural Congress 2022, 14.-20. August 2022, Angers, France. poster

Sigsgaard L, Reineke A. Pleissner D, Bujor-Nenita OC, Lahlali R, Blenzar A, Doruchowski G, Mihalcea B.
Resilient organic berry cropping systems through enhanced biodiversity and innovative management strategies.
31st International Horticultural Congress 2022, 14.-20. August 2022, Angers, France. poster

Wenz S, Reineke A, Pleissner D, Bujor-Nenita OC, Sigsgaard L, Lahlali R, Blenzar A, Doruchowski G, Mihalcea B, Ciceoi R.
Resilient organic berry cropping systems through enhanced biodiversity and innovative management strategies – ResBerry.
Joint Meeting of Integrated Protection of Food Crops 2022, 25.-29. September 2022, Girona, Spain. poster

Pleissner D, Storandt R, Schönfelder S, Scouten J, Münzberg M, Väth H, Podzuweit J, Panckow R, Emmerich J, Hass, Münch M.
Photonische Verfahren zur Erkennung mikrobieller Belastungen in großskaligen Photobioreaktoren und Durchführung von Bekämpfungsstrategien – OptiPBR.
Bundesalgenstamm 2022, 4.-5. Oktober 2022, Frankfurt. poster

Raber W, Pleissner D, Thielemann K.
Eine Bioraffinerie für neue biobasierte Produkte aus organischen Reststoffen und Lebensmittelabfall.
Bundesalgenstamm 2022, 4.-5. Oktober 2022, Frankfurt. poster

Schönfelder S, Pleissner D.
CLIMAQUA: Establishing an innovative and transnational feed production approach for reduced climate impact of the aquaculture sector and future food supply.
Bundesalgenstamm 2022, 4.-5. Oktober 2022, Frankfurt. poster

Pleissner D, Händel N.
Heterotrophic cultivation of Galdieria sulphuraria under non-sterile conditions in digestate and hydrolyzed straw.
Bundesalgenstamm 2022, 4.-5. Oktober 2022, Frankfurt. poster

Matysek J, Baier A, Kalla-Bertholdt C, Grebenteuch S, Rohn S, Rauh C
Effects of ultrasound on off-flavour-related aroma compounds in a pea protein-based yoghurt alternative.
36th Annual Conference of the European Federation of Food Science and Technology (EFFoST) – Shaping the Production of Sustainable, Healthy Foods for the Future, 07.-09. November 2022, Dublin, IRL. poster

Wenz S, Reineke A, Pleissner D, Bujor-Nenita OC, Sigsgaard L, Lahlali R, Blenzar A, Doruchowski G, Mihalcea B, Ciceoi R.
ResBerry – Resilient organic berry cropping systems through enhanced biodiversity and innovative management strategies.
Beneficial Arthropods & Entomopathogenic Nematodes Meeting 2022, 24.-25. November 2022, Kiel.

Becker C, Wenz S, Reineke A, Pleissner D, Bujor-Nenita OC, Sigsgaard L, Lahlali R, Blenzar A, Doruchowski G, Mihalcea B, Ciceoi R.
Resilient organic berry cropping systems through enhanced biodiversity and innovative management strategies – ResBerry.
GFÖ & EEF Joint Meeting 2022, 21.-25. November 2022, Metz, France. poster

Raber W, Pleissner D, Thielemann K.
Eine Bioraffinerie für neue biobasierte Produkte aus organischen Reststoffen und Lebensmittelabfall.
Symposium Blaue Bioökonomie 2022, 14.-15. September 2022, Stralsund. poster

Schönfelder S, Pleissner D.
CLIMAQUA: Establishing an innovative and transnational feed production approach for reduced climate impact of the aquaculture sector and future food supply.
Symposium Blaue Bioökonomie 2022, 14.-15. September 2022, Stralsund. poster

Pleissner D, Händel N.
Heterotrophic cultivation of Galdieria sulphuraria under non-sterile conditions in digestate and hydrolyzed straw.
Symposium Blaue Bioökonomie 2022, 14.-15. September 2022, Stralsund. poster

Pleissner D, Storandt R, Schönfelder S, Scouten J, Münzberg M, Väth H, Podzuweit J, Panckow R, Emmerich J, Hass, Münch M.
Photonische Verfahren zur Erkennung mikrobieller Belastungen in großskaligen Photobioreaktoren und Durchführen von Bekämpfungsstrategien.
Symposium Blaue Bioökonomie 2022, 14.-15. September 2022, Stralsund. poster

Graeber-Berendts N, Storandt R, Pleissner D, Rohn S, Schönfelder S
Cyanobakterien und Cyanotoxine in ausgewählten Brandenburger Seen.
Symposium Blaue Bioökonomie 2022, 14.-15. September 2022, Stralsund. poster

Almendinger M, Saalfrank F, Rohn S, Kurth E, Springer M, Pleissner D
Charakterisierung ausgewählter Mikroalgen und Cyanobakterien als Quelle antioxidativ wirkender Verbindungen.
Symposium Blaue Bioökonomie 2022, 14.-15. September 2022, Stralsund. poster

Grebenteuch G, Kroh LW, Rohn S
Entstehung von flüchtigen Methylketonen während der Lipidoxidation.
50. Deutscher Lebensmittelchemikertag, 19.-21. September 2022, Hamburg. poster
[Abstract abgedruckt in: Lebensmittelchemie 2022; 76: S092]

Terstegen T, Grebenteuch S, Ulbrich M, Mueller KJ, Flöter E, Rohn S
Optimierung biologisch erzeugter Erbsenstärke zur Nutzung in innovativen Lebensmitteln.
50. Deutscher Lebensmittelchemikertag, 19.-21. September 2022, Hamburg. poster
[Abstract abgedruckt in: Lebensmittelchemie 2022; 76: S217]

Mathew L, Voss A, Grebenteuch S, Rohn S
Technofunktionelle Mischfraktionen aus Raps für den Einsatz in dispersen Lebensmittelsystemen.
50. Deutscher Lebensmittelchemikertag, 19.-21. September 2022, Hamburg. poster
[Abstract abgedruckt in: Lebensmittelchemie 2022; 76: S218]

Voss A, Mathew L, Grebenteuch S, Bauermann O, Swiacka J, Jekle M, Rohn S
Technologische Minimierungsstrategien von Acrylamid in Backwaren mit pflanzlichen Spezialzutaten.
50. Deutscher Lebensmittelchemikertag, 19.-21. September 2022, Hamburg. poster
[Abstract abgedruckt in: Lebensmittelchemie 2022; 76: S219]

Matysek J, Baier A, Kalla-Bertholdt C, Grebenteuch S, Rohn S, Rauh C
Effects of ultrasound on off-flavour-related aroma compounds in a pea protein-based yoghurt alternative.
50. Deutscher Lebensmittelchemikertag, 19.-21. September 2022, Hamburg. poster
[Abstract abgedruckt in: Lebensmittelchemie 2022; 76: S223]

Oest M, Voss A, Heinz V, Juadjur A, Bindrich U, Rohn S
Untersuchung von Enzymaktivitäten und ausgewählten Elementkonzentrationen im Zusammenhang mit der Gebäckqualität von Roggen.
50. Deutscher Lebensmittelchemikertag, 19.-21. September 2022, Hamburg. poster
[Abstract abgedruckt in: Lebensmittelchemie 2022; 76: S350]

Wenz S, Reineke A, Pleissner D, Bujor-Nenita OC, Sigsgaard L, Lahlali R, Blenzar A, Doruchowski G, Mihalcea B, Ciceoi R.
Resilient organic berry cropping systems through enhanced biodiversity and innovative management strategies – ResBerry.
Joint Meeting of Integrated Protection of Food Crops 2022, 25.-29. September 2022, Girona, Spain. poster

Pleissner D, Storandt R, Schönfelder S, Scouten J, Münzberg M, Väth H, Podzuweit J, Panckow R, Emmerich J, Hass, Münch M.
Photonische Verfahren zur Erkennung mikrobieller Belastungen in großskaligen Photobioreaktoren und Durchführung von Bekämpfungsstrategien – OptiPBR.
Bundesalgenstamm 2022, 4.-5. Oktober 2022, Frankfurt. poster

Raber W, Pleissner D, Thielemann K.
Eine Bioraffinerie für neue biobasierte Produkte aus organischen Reststoffen und Lebensmittelabfall.
Bundesalgenstamm 2022, 4.-5. Oktober 2022, Frankfurt. poster

Schönfelder S, Pleissner D.
CLIMAQUA: Establishing an innovative and transnational feed production approach for reduced climate impact of the aquaculture sector and future food supply.
Bundesalgenstamm 2022, 4.-5. Oktober 2022, Frankfurt. poster

Pleissner D, Händel N.
Heterotrophic cultivation of Galdieria sulphuraria under non-sterile conditions in digestate and hydrolyzed straw.
Bundesalgenstamm 2022, 4.-5. Oktober 2022, Frankfurt. poster

Matysek J, Baier A, Kalla-Bertholdt C, Grebenteuch S, Rohn S, Rauh C
Effects of ultrasound on off-flavour-related aroma compounds in a pea protein-based yoghurt alternative.
36th Annual Conference of the European Federation of Food Science and Technology (EFFoST) – Shaping the Production of Sustainable, Healthy Foods for the Future, 07.-09. November 2022, Dublin, IRL. poster

Wenz S, Reineke A, Pleissner D, Bujor-Nenita OC, Sigsgaard L, Lahlali R, Blenzar A, Doruchowski G, Mihalcea B, Ciceoi R.
ResBerry – Resilient organic berry cropping systems through enhanced biodiversity and innovative management strategies.
Beneficial Arthropods & Entomopathogenic Nematodes Meeting 2022, 24.-25. November 2022, Kiel.

Becker C, Wenz S, Reineke A, Pleissner D, Bujor-Nenita OC, Sigsgaard L, Lahlali R, Blenzar A, Doruchowski G, Mihalcea B, Ciceoi R.
Resilient organic berry cropping systems through enhanced biodiversity and innovative management strategies – ResBerry.
GFÖ & EEF Joint Meeting 2022, 21.-25. November 2022, Metz, France. poster

 

Für das Jahr 2021

Wissenschaftliche Publikationen

Pleissner D., Krieg C., Peinemann JC.
Utilization of digested sewage sludge in lactic acid fermentation
Detritus Journal 2021, 14, 48-52
Link zur Veröffentlichung

Hensel B., Jakob U., Scheinpflug K., Schröter F., Sandmann M., Mühldorfer K., Schulze M.
Low temperature preservation: Influence of putative bioactive microalgae and hop extracts on sperm quality and bacterial load in porcine semen
Sustainable Chemistry and Pharmacy 2021, Volume 19, April 2021, 100359

Almendinger M., Saalfrank F., Rohn S., Kurth E., Springer M., Pleissner D.
Characterization of selected microalgae and cyanobacteria as sources of compounds with antioxidant capacity Algal Research 2021, Volume 53, March 2021, 102168

Kunz BM, Voß A., Dalichow J., Weigel S., Rohn S., Maul R.
Impact of Experimental Thermal Processing of Artificially Contaminated Pea Products on Ochratoxin A and Phomopsin A.
Mycotoxin Research 2021; 37: 63-78

Grebenteuch S., Kanzler C., Klaußnitzer S., Rohn S.
The formation of methyl ketones during lipid oxidation at elevated temperatures.
Molecules 2021; 26: 1104

Fischer J., Treblin M., Sitz T., Rohn S.
Development of a targeted-HPLC-ESI-QqQ-MS/MS method for the quantification of sulfolipids from a cyanobacterium, selected leafy vegetables, and a microalgae specie.
Analytical and Bioanalytical Chemistry 2021; 413: 1941-1954

Krell M., Cvancar L., Poloczek M., Hanschen FS., Rohn S.
Determination of isothiocyanate-protein conjugates in a vegetable-enriched bread.
Foods 2021; 10: 1300

Sandmann M., Smetana S., Heinz V., Rohn S.
Comparative Life Cycle Assessment of two different photobioreactor setups for the production of bioactive, algal-based extracts.
Bioresource Technology 2021; 340: 125657

Schafberg M., Loest K., Müller-Belecke A., Rohn S.
Pike-perch (Sander lucioperca) and rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) fed with an alternative microorganism mix for reducing fish meal and oil – Fishes’ growth performances and quality traits.
Foods 2021; 10: 1799

Grebenteuch S., Kroh LW., Drusch S., Rohn S.
Formation of Secondary and Tertiary Volatile Compounds Resulting from the Lipid Oxidation of Rapeseed Oil.
Foods 2021; 10: 2417

Almendinger M.
Methoden der Polymerase-Kettenreaktion zum Nachweis von Pathogenen in Lebensmitteln
Der Lebensmittelbrief 2021; 32: 20-23
Link zur Veröffentlichung

Sandra Grebenteuch, Stefan Klaußnitzer, Lothar W. Kroh und Sascha Rohn
Titel: Veränderung von Aromen aus der Lipidperoxidation durch Zucker und Zuckerabbauprodukte
Seitenzahl: 36
FOOD-Lab
Ausgabe: 02/2021
Link to publication

 

Für das Jahr 2020

Wissenschaftliche Publikationen

Pleissner D., Lindner A., Ambati RR.
Techniques to control microbial contaminants in non-sterile microalgae cultivation
Applied Biochemistry and Biotechnology 2020, 192:1376-1385
Link zur Veröffentlichung

Pleissner D., Smetana S.
Waste-to-food
Current Opinion in Green and Sustainable Chemistry 2020, im Druck.

Almendinger M., Rohn S., Pleissner D.
Malt and beer-related by-products as potential antioxidant skin-lightening agents for cosmetics
Sustainable Chemistry and Pharmacy 2020, 17: 100282

Solovchenko A., Lukyanov A., Ravishankar GA., Pleissner D., Ambati RR.
Recent developments in microalgal conversion of organics-enriched waste streams
Current Opinion in Green and Sustainable Chemistry 2020, 24: 61-66

Peinemann JC., Rhee C., Shin SG., Pleissner D.
Non-sterile fermentation of food waste with indigenous consortium and yeast – Effects on microbial
community and product spectrum
Bioresource Technology 2020, 306:123175

Pleissner D.
Chances and challenges of the biologization of the economy of rural areas
Current Opinion in Green and Sustainable Chemistry 2020, 23: 46-49

Pleissner D., Smetana S.
Estimation of the economy of heterotrophic microalgae- and insect-based food waste utilization processes
Waste Management 2020, 102: 198-203

Peinemann CP., Pleissner D.
Continuous pretreatment, hydrolysis and fermentation of organic residues for the production of biochemicals
Bioresource Technology 2020, 295:122256

Kunz BM., Wanko F., Kemmlein S., Bahlmann A., Rohn S., Maul R.
A rapid multi-mycotoxin LC-MS/MS stable isotope dilution analysis for grain legumes
Food Control 2020; 109: 106949

Schafberg M., Loest K., Müller-Belecke A., Rohn S.
Process effects on the antioxidant activity in a microorganism-enriched diet used for rainbow trout
(Oncorhynchus mykiss) feeding
Aquaculture 2020; 518: 734633

Pivovarova-Ramich O., Markova M., Weber D., Sucher S., Hornemann S., Rudovich N., Raila J., Sunaga-Franze D., Sauer S., Rohn S., Pfeiffer AFH., Grune T.
Effects of diets high in animal or plant protein on oxidative stress in individuals with type 2 diabetes: A randomized clinical trial
Redox Biology 2020; 29: 101397

Markova M., Koelman L., Hornemann S., Pivovarova O., Sucher S., Machann J., Rudovich N., Thomann R., Schneeweiß R., Rohn S., Pfeiffer AFH., Aleksandrova K.
Effects of Plant and Animal High Protein Diets on Immune-Inflammatory Biomarkers: A 6-week Intervention Trial
Clinical Nutrition 2020; 39: 862-869

Oest M., Bindrich U., Voß A., Rohn S.
Rye bread defects – Analysis of the composition and further influence factors as determinants of dry-baking
Foods 2020; 9: 1709

Almendinger M.
Malz – Nicht nur für Bier und Brot
Nutrition-Press 2020; 15: 61-62

Transferpublikationen

Lindner AV., Pleissner D.
Verwertung von Abwässern aus einer Olivenöl-Produktion als mögliche zusätzliche Nährstoffquelle für die Mikroalgenkultivierung
Chemie Ingenieur Technik 2020, 92, 1224-1224

Sandmann M., Lindner AV., Pleissner D.
Möglichkeiten der Produktivitätssteigerung in der Algenkultivierung
Chemie Ingenieur Technik 2020, 92, 1173-1173

Kezeya B., Stauss W., Zocher K., Rohn S., Mergenthaler M.
Potentiale und Perspektiven von Fleisch- und Milchersatzprodukten aus Erbsen-proteinisolaten bei
Lebensmittel-Start-Ups in Deutschland
Forschungsnotizen des Fachbereichs Agrarwirtschaft Soest 2020: No. 33d (2 Seiten, ISSN: 2567-0484)

Kezeya B., Stauss W., Zocher K., Rohn S., Mergenthaler M.
Potentials and perspectives of meat and milk substitutes from pea protein isolates in food start-ups in Germany
Forschungsnotizen des Fachbereichs Agrarwirtschaft Soest 2020; No. 33e (2 Seiten, ISSN: 2567-0484)

Almendinger M., Rohn S., Pleissner D.
Nutzung der Extrusion für innovative Lebensmittel
Der Lebensmittelbrief 2020; 31: 42-43

Für das Jahr 2019

Wissenschaftliche Publikationen

Klopsch R., Baldermann S., Hanschen FS., Voss A., Rohn S., Schreiner M., Neugart S.
Brassica-enriched wheat bread: Unraveling the impact of ontogeny and breadmaking on bioactive secondary plant metabolites of pak choi and kale
Food Chemistry 2019; 295: 412-422

Sevgili H., Sezen S., Yilayaz A., Aktaş Ö., Pak F., Aasen IM., Reitan KI.,Sandmann M., Rohn S., Turan G., Kanyilmaz M.
Apparent nutrient and fatty acid digestibilities of microbial raw materials for rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) with comparison to conventional ingredients
Algal Research 2019; 42: 101592

Klopsch R., Baldermann S., Voss A., Rohn S., Schreiner M., Neugart S.
Narrow-banded UVB affects the stability of secondary plant metabolites in kale (Brassica oleracea var. sabellica) and pea (Pisum sativum) leaves being added to lentil flour fortified bread: A novel approach for producing functional foods. Foods 2019; 8: 427

Für das Jahr 2018

Wissenschaftliche Publikationen

Klopsch R., Baldermann S., Voß A., Rohn S., Schreiner M., Neugart S.
Bread enriched with legume microgreens and leaves – ontogenetic and baking-driven changes in the profile of secondary plant metabolites.
Frontiers in Chemistry 2018; 6: 322

Schafberg M., Loest K., Meister U., Kurth E., Müller-Belecke A., Rohn S.
Partial fishmeal and oil substitution with a microorganism mix as an innovative diet for rainbow trout (Oncorhinchus mykiss) and pike-perch (Sander lucioperca).
European Food Research & Technology 2018; 244: 127-143

Sandmann M., Schafberg M., Lippold M., Saalfrank F., Rohn S.
Analysis of population structures of the microalga Acutodesmus obliquus during lipid production using multi-dimensional single-cell analysis.
Scientific Reports 2018; 8: Article No. 6242

Transferpublikationen

Klopsch R., Voß A.
Sprouts in baking products
Future of baking, ISBN 978-39817514-4-4

Sandmann M., Rohn S.
Mikroalgen – Neue Kosmetiktrends.
Nutrition-Press 2018; 12: 68-69

Rohn S., Sandmann M.
Algen als Zutat in Keksen und Snacks.
Sweets processing 2018; 8 (9-10): 44-45