Publications

 

Publications by ILU staff members

For the year 2021

Scientific publications

Pleissner D., Krieg C., Peinemann JC.
Utilization of digested sewage sludge in lactic acid fermentation
Detritus Journal 2021, 14, 48-52
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Hensel B., Jakob U., Scheinpflug K., Schröter F., Sandmann M., Mühldorfer K., Schulze M.
Low temperature preservation: Influence of putative bioactive microalgae and hop extracts on sperm quality and bacterial load in porcine semen
Sustainable Chemistry and Pharmacy 2021, Volume 19, April 2021, 100359

Almendinger M., Saalfrank F., Rohn S., Kurth E., Springer M., Pleissner D.
Characterization of selected microalgae and cyanobacteria as sources of compounds with antioxidant capacity Algal Research 2021, Volume 53, March 2021, 102168

Kunz BM, Voß A., Dalichow J., Weigel S, Rohn S., Maul R.
Impact of Experimental Thermal Processing of Artificially Contaminated Pea Products on Ochratoxin A and Phomopsin A.
Mycotoxin Research 2021; 37: 63-78

Grebenteuch S., Kanzler C., Klaußnitzer S., Rohn S.
The formation of methyl ketones during lipid oxidation at elevated temperatures.
Molecules 2021; 26: 1104

Fischer J., Treblin M., Sitz T., Rohn S.
Development of a targeted-HPLC-ESI-QqQ-MS/MS method for the quantification of sulfolipids from a cyanobacterium, selected leafy vegetables, and a microalgae specie.
Analytical and Bioanalytical Chemistry 2021; 413: 1941-1954

Krell M., Cvancar L., Poloczek M., Hanschen FS., Rohn S.
Determination of isothiocyanate-protein conjugates in a vegetable-enriched bread.
Foods 2021; 10: 1300

Sandmann M., Smetana S., Heinz V., Rohn S.
Comparative Life Cycle Assessment of two different photobioreactor setups for the production of bioactive, algal-based extracts.
Bioresource Technology 2021; 340: 125657

Schafberg M., Loest K., Müller-Belecke A., Rohn S.
Pike-perch (Sander lucioperca) and rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) fed with an alternative microorganism mix for reducing fish meal and oil – Fishes’ growth performances and quality traits.
Foods 2021; 10: 1799

Grebenteuch S., Kroh LW, Drusch S., Rohn S.
Formation of Secondary and Tertiary Volatile Compounds Resulting from the Lipid Oxidation of Rapeseed Oil.
Foods 2021; 10: 2417

Almendinger M.
Methoden der Polymerase-Kettenreaktion zum Nachweis von Pathogenen in Lebensmitteln
Der Lebensmittelbrief 2021; 32: 20-23
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Sandra Grebenteuch, Stefan Klaußnitzer, Lothar W. Kroh und Sascha Rohn
Titel: Veränderung von Aromen aus der Lipidperoxidation durch Zucker und Zuckerabbauprodukte
Seitenzahl: 36
FOOD-Lab
Ausgabe: 02/2021
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Conference contributions

Zehring J., Walter S., Rohn S.
Phytinsäuregehalt von Ackerbohnen (Vicia faba) im Kontext exogener Einflussfaktoren.
Jahrestagung der AG JLC der Lebensmittelchemischen Gesellschaft,
04. März 2021, online.[Abstract abgedruckt in: Lebensmittelchemie 2021; 75: S1-005] [Abstract abgedruckt in: Lebensmittelchemie 2021; 75: S1-014] > Posterpreis der Lebensmittelchemischen Gesellschaft

Oest M., Voß A., Kaiser H., Juadjur A., Bindrich U., Rohn .S
Untersuchung der Zusammenhänge molekularer Parameter und der Brotqualität des Roggens.
Jahrestagung des Regionalverbandes Nord der Lebensmittelchemischen Gesellschaft, 18. März 2021, online.[Abstract abgedruckt in: Lebensmittelchemie 2021; 75: S1-068]

Zehring J., Walter S., Rohn S.
Modell zur Eignung heimischer Körnerleguminosen im Hinblick auf ihre Einsatzgebiete anhand chemischer Qualitätsparameter.
54. Vortragstagung der Deutschen Gesellschaft für Qualitätsforschung
(Pflanzliche Nahrungsmittel) e.V. (DGQ) zum Thema „Produktqualität und Konsumentenverhalten im Spannungsfeld von Nachhaltigkeit und Krisen“,
23. März 2021, online.[Abstract abgedruckt in: Julius Kühn-Institut, Bundesforschungsinstitut für Kulturpflanzen, Quedlinburg, Deutschland (eds.), Produktqualität und Konsumentenverhalten im Spannungsfeld von Nachhaltigkeit und Krisen, Eigenverlag, Quedlinburg, ISSN 1866-590X (2021), Band 211, pp. 10] Poster

Grebenteuch S., Klaussnitzer S., Rohn S.
Reactions between sugar degradation products and products from lipid oxidation.
Cross-Cluster Konferenz der Kompetenzcluster Ernährungsforschung des BMBF, 17.-19. Mai 2021, Berlin, hybrid.

Krell M., Poloczek M., Rohn S.
Untersuchung und Identifizierung von Isothiocyanat-Getreideproteinaddukten in Gemüse angereicherten Broten.
54. Vortragstagung der Deutschen Gesellschaft für Qualitätsforschung
(Pflanzliche Nahrungsmittel) e.V. (DGQ) zum Thema „Produktqualität und Konsumentenverhalten im Spannungsfeld von Nachhaltigkeit und Krisen“,
23. März 2021, online.[Abstract abgedruckt in: Julius Kühn-Institut, Bundesforschungsinstitut für Kulturpflanzen, Quedlinburg, Deutschland (eds.), Produktqualität und Konsumentenverhalten im Spannungsfeld von Nachhaltigkeit und Krisen, Eigenverlag, Quedlinburg, ISSN 1866-590X (2021), Band 211, pp. 16/17]

Fischer J., Sitz T., Körber T., Rohn S.
Charakterisierung von Sulfolipiden in Cyanobakterien, Mikroalgen und Pflanzen.
54. Vortragstagung der Deutschen Gesellschaft für Qualitätsforschung
(Pflanzliche Nahrungsmittel) e.V. (DGQ) zum Thema „Produktqualität und Konsumentenverhalten im Spannungsfeld von Nachhaltigkeit und Krisen“,
23. März 2021, online.[Abstract abgedruckt in: Julius Kühn-Institut, Bundesforschungsinstitut für Kulturpflanzen, Quedlinburg, Deutschland (eds.), Produktqualität und Konsumentenverhalten im Spannungsfeld von Nachhaltigkeit und Krisen, Eigenverlag, Quedlinburg, ISSN 1866-590X (2021), Band 211, pp. 20/21]

Oest M., Lübke A., Voss A., Heinz H., Juadjur A., Bindrich U., Rohn S.
Einfluss der Secaline und ihren Wechselwirkungen mit anderen Inhaltsstoffen auf die Brotqualität des Roggens.
49. Deutscher Lebensmittelchemikertag, 30. August – 01. September 2021, Wuppertal, digital.[Abstract abgedruckt in: Lebensmittelchemie 2021; 75: S098]

Almendinger M., Saalfrank F., Rohn S., Kurth E., Springer M., Pleissner D.
Charakterisierung ausgewählter Mikroalgen und Cyanobakterien als Quelle antioxidativ wirkender Verbindungen.
49. Deutscher Lebensmittelchemikertag, 30. August – 01. September 2021, Wuppertal, digital.[Abstract abgedruckt in: Lebensmittelchemie 2021; 75: S102]

Graeber-Berendts N., Storandt R., Schönfelder S., Rohn S., Pleissner D.
Cyanobakterien und Cyanotoxine in ausgewählten Brandenburger Seen.
49. Deutscher Lebensmittelchemikertag, 30. August – 01. September 2021, Wuppertal, digital.[Abstract abgedruckt in: Lebensmittelchemie 2021; 75: S104]

Graeber-Berendts N., Storandt R., Pleissner D., Rohn S., Schönfelder S.
Cyanobakterien und Cyanotoxine in ausgewählten Brandenburger Seen.
D-A-CH Algen Summit 2021 des D-A-CH Netzwerk Algen – eine Kooperation des „Netzwerk Algen“ Österreich, der DECHEMA-Fachgruppe „Algenbiotechnologie“ Deutschland sowie von scienceindustries, Schweiz, 11.-12. Oktober 2021, Wien, Österreich.

Almendinger M., Saalfrank F., Rohn S., Kurth E., Springer M., Pleissner D.
Charakterisierung ausgewählter Mikroalgen und Cyanobakterien als Quelle antioxidativ wirkender Verbindungen.
D-A-CH Algen Summit 2021 des D-A-CH Netzwerk Algen – eine Kooperation des „Netzwerk Algen“ Österreich, der DECHEMA-Fachgruppe „Algenbiotechnologie“ Deutschland sowie von scienceindustries, Schweiz, 11.-12. Oktober 2021, Wien, Österreich.

Almendinger M., Saalfrank F., Rohn S., Kurth E., Springer M., Pleissner D.
Charakterisierung ausgewählter Mikroalgen und Cyanobakterien als Quelle antioxidativ wirkender Verbindungen (Poster-Präsentation)
Proteina 2021, 04.-05.11.2021, Magdeburg

For the year 2020

Scientific publications

Pleissner D., Lindner A., Ambati RR.
Techniques to control microbial contaminants in non-sterile microalgae cultivation
Applied Biochemistry and Biotechnology 2020, 192:1376-1385
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Pleissner D., Smetana S.
Waste-to-food
Current Opinion in Green and Sustainable Chemistry 2020, im Druck.

Almendinger M., Rohn S., Pleissner D.
Malt and beer-related by-products as potential antioxidant skin-lightening agents for cosmetics
Sustainable Chemistry and Pharmacy 2020, 17: 100282

Solovchenko A., Lukyanov A., Ravishankar GA., Pleissner D., Ambati RR.
Recent developments in microalgal conversion of organics-enriched waste streams
Current Opinion in Green and Sustainable Chemistry 2020, 24: 61-66

Peinemann JC., Rhee C., Shin SG., Pleissner D.
Non-sterile fermentation of food waste with indigenous consortium and yeast – Effects on microbial
community and product spectrum
Bioresource Technology 2020, 306:123175

Pleissner D.
Chances and challenges of the biologization of the economy of rural areas
Current Opinion in Green and Sustainable Chemistry 2020, 23: 46-49

Pleissner D., Smetana S.
Estimation of the economy of heterotrophic microalgae- and insect-based food waste utilization processes
Waste Management 2020, 102: 198-203

Peinemann CP., Pleissner D.
Continuous pretreatment, hydrolysis and fermentation of organic residues for the production of biochemicals
Bioresource Technology 2020, 295:122256

Kunz BM., Wanko F., Kemmlein S., Bahlmann A., Rohn S., Maul R.
A rapid multi-mycotoxin LC-MS/MS stable isotope dilution analysis for grain legumes
Food Control 2020; 109: 106949

Schafberg M., Loest K., Müller-Belecke A., Rohn S.
Process effects on the antioxidant activity in a microorganism-enriched diet used for rainbow trout
(Oncorhynchus mykiss) feeding
Aquaculture 2020; 518: 734633

Pivovarova-Ramich O., Markova M., Weber D., Sucher S., Hornemann S., Rudovich N., Raila J., Sunaga-Franze D., Sauer S., Rohn S., Pfeiffer AFH., Grune T.
Effects of diets high in animal or plant protein on oxidative stress in individuals with type 2 diabetes: A randomized clinical trial
Redox Biology 2020; 29: 101397

Markova M., Koelman L., Hornemann S., Pivovarova O., Sucher S., Machann J., Rudovich N., Thomann R., Schneeweiß R., Rohn S., Pfeiffer AFH., Aleksandrova K.
Effects of Plant and Animal High Protein Diets on Immune-Inflammatory Biomarkers: A 6-week Intervention Trial
Clinical Nutrition 2020; 39: 862-869

Oest M., Bindrich U., Voß A., Rohn S.
Rye bread defects – Analysis of the composition and further influence factors as determinants of dry-baking
Foods 2020; 9: 1709

Almendinger M.
Malz – Nicht nur für Bier und Brot
Nutrition-Press 2020; 15: 61-62

 

Transfer publications

Lindner AV., Pleissner D.
Verwertung von Abwässern aus einer Olivenöl-Produktion als mögliche zusätzliche Nährstoffquelle für die Mikroalgenkultivierung
Chemie Ingenieur Technik 2020, 92, 1224-1224

Sandmann M., Lindner AV., Pleissner D.
Möglichkeiten der Produktivitätssteigerung in der Algenkultivierung
Chemie Ingenieur Technik 2020, 92, 1173-1173

Kezeya B., Stauss W., Zocher K., Rohn S., Mergenthaler M.
Potentiale und Perspektiven von Fleisch- und Milchersatzprodukten aus Erbsen-proteinisolaten bei
Lebensmittel-Start-Ups in Deutschland
Forschungsnotizen des Fachbereichs Agrarwirtschaft Soest 2020: No. 33d (2 Seiten, ISSN: 2567-0484)

Kezeya B., Stauss W., Zocher K., Rohn S., Mergenthaler M.
Potentials and perspectives of meat and milk substitutes from pea protein isolates in food start-ups in Germany
Forschungsnotizen des Fachbereichs Agrarwirtschaft Soest 2020; No. 33e (2 Seiten, ISSN: 2567-0484)

Almendinger M., Rohn S., Pleissner D.
Nutzung der Extrusion für innovative Lebensmittel
Der Lebensmittelbrief 2020; 31: 42-43

 

Conference contributions

Pleissner D.
Non-sterile fermentation for the production of lactic acid and bioethanol
Rohan Winter School (virtuell)
08. Dezember 2020 ORAL PRESENTATION

Pleissner D.
Podiumsdiskussion zum „Tag der Ernährungswirtschaft“ (virtuell)
Eingeladener Vortrag und Seminar auf der 4. Summer School on Sustainable Chemistry
22. September 2020 ORAL PRESENTATION

Sandmann M., Lindner A., Pleissner D.
Möglichkeit der Produktionssteigerung in der Algenkultivierung
ProcessNet-Jahrestagung und 34. DECHEMA-Jahrestagung der Biotechnologen,
21.–24. September 2020 ORAL PRESENTATION

Pleissner D.
The use of nitrogen compounds from organic waste with microalgae
SHIFT20 Virtual Event & Food Expo
13.–15. Juli 2020 ORAL PRESENTATION

Rohn S.
Status Quo und Entwicklungschancen in der Proteinverarbeitung
Innovationsworkshop „Die Proteinproduzenten“ der Wirtschaftsförderung Land Brandenburg GmbH
01. Juli 2020, Teltow ORAL PRESENTATION

Rohn S.
Antinutritive und wertgebende Inhaltsstoffe von Erbsen und Ackerbohnen – Für jede Nutzungsrichtung etwas dabei
Workshop „Praxis trifft Forschung – ein Netzwerk für Erbsen und Bohnen“ des nationalen
Demonstrationsnetzwerkes DemoNetErBo
28. Oktober 2020, online ORAL PRESENTATION

Rohn S.
Antinutritive und wertgebende Inhaltsstoffe von Erbsen und Ackerbohnen – Für jede Nutzungsrichtung etwas dabei
Web-Seminar „Lebensmittelanalytik und Biomarker für eine gesunde Ernährung“ des BMBF-Kompetenzclusters NutriAct, veranstaltet vom Berlin-Brandenburger Cluster „Gesundheitswirtschaft HealthCapital“, dem Cluster „Ernährungswirtschaft“ Brandenburg, dem Deutschen Institut für Ernährungsforschung (DIfE), Nuthetal und Potsdam Transfer der Universität Potsdam
01. Dezember 2020, online ORAL PRESENTATION

 

For the year 2019

Scientific publications

Klopsch R., Baldermann S., Hanschen FS., Voss A., Rohn S., Schreiner M., Neugart S.
Brassica-enriched wheat bread: Unraveling the impact of ontogeny and breadmaking on bioactive secondary plant metabolites of pak choi and kale
Food Chemistry 2019; 295: 412-422

Sevgili H., Sezen S., Yilayaz A., Aktaş Ö., Pak F., Aasen IM., Reitan KI.,Sandmann M., Rohn S., Turan G., Kanyilmaz M.
Apparent nutrient and fatty acid digestibilities of microbial raw materials for rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) with comparison to conventional ingredients
Algal Research 2019; 42: 101592

Klopsch R., Baldermann S., Voss A., Rohn S., Schreiner M., Neugart S.
Narrow-banded UVB affects the stability of secondary plant metabolites in kale (Brassica oleracea var. sabellica) and pea (Pisum sativum) leaves being added to lentil flour fortified bread: A novel approach for producing functional foods. Foods 2019; 8: 427

 

Conference contributions

Klopsch R., Voß A., Rohn S., Schreiner M., Neugart S.
Unser täglich (Gemüse)-Brot: Anreicherung von Backwaren mit Flavonoiden und Hydroxyzimtsäuren
56. Wissenschaftlicher Kongress der Deutschen Gesellschaft für Ernährung
19.–21. März 2019, Gießen ORAL PRESENTATION

Almendinger M., Rohn S.
Nebenprodukte als biogener Rohstoff Brandenburgische Landwirtschaftsaustellung 2019 (BraLa 2019)
09. Mai 2019, Paaren-Glien ORAL PRESENTATION

Pleissner D. 2019
Ein einfaches nicht steriles Verfahren zur simultanen Umwandlung biogener Reststoffe in Bioethanol und Milchsäure
Eingeladener Vortrag auf der Tagung „Bioökonomie in der Praxis“
17. Dezember 2019, Soltau ORAL PRESENTATION

Pleissner D. 2019
Material use of biomass
Eingeladener Vortrag und Seminar auf der 4. Summer School on Sustainable Chemistry
27. September 2019, Lüneburg ORAL PRESENTATION

Rohn S.
Stabilität und Reaktivität sekundärer Pflanzenstoffe entlang der Wertschöpfungskette. „Sauer macht lustig“
Symposium Fermentierte alkoholfreie Getränke der Versuchs- und Lehranstalt für Brauerei in Berlin (VLB) e. V.
28. Mai 2019, Berlin ORAL PRESENTATION

Rohn S.
Qualitätsparameter von Leguminosen – Bedeutung und Neubewertung entlang der Wertschöpfungskette
PROTEINA 2019 – Nationales Symposium zum Thema „Proteine aus der heimischen Ackerbohne“
21. Oktober 2019, Magdeburg ORAL PRESENTATION

Rohn S.
Qualitäten von Ackerbohnen und Erbsen
Gemeinsamer Workshop der Fava-Trading GmbH & Co. KG und des nationalen Demonstrationsnetzwerkes DemoNetErBo zum Thema „Ackerbohnen anbauen und vermarkten“
23. Oktober 2019, Cadenberge ORAL PRESENTATION

 

For the year 2018

Scientific publications

Klopsch R., Baldermann S., Voß A., Rohn S., Schreiner M., Neugart S.
Bread enriched with legume microgreens and leaves – ontogenetic and baking-driven changes in the profile of secondary plant metabolites.
Frontiers in Chemistry 2018; 6: 322

Schafberg M., Loest K., Meister U., Kurth E., Müller-Belecke A., Rohn S.
Partial fishmeal and oil substitution with a microorganism mix as an innovative diet for rainbow trout (Oncorhinchus mykiss) and pike-perch (Sander lucioperca).
European Food Research & Technology 2018; 244: 127-143

Sandmann M., Schafberg M., Lippold M., Saalfrank F., Rohn S.
Analysis of population structures of the microalga Acutodesmus obliquus during lipid production using multi-dimensional single-cell analysis.
Scientific Reports 2018; 8: Article No. 6242

 

Transfer publications

Klopsch R., Voß A.
Sprouts in baking products
Future of baking, ISBN 978-39817514-4-4

Sandmann M., Rohn S.
Mikroalgen – Neue Kosmetiktrends.
Nutrition-Press 2018; 12: 68-69

Rohn S., Sandmann M.
Algen als Zutat in Keksen und Snacks.
Sweets processing 2018; 8 (9-10): 44-45